FAQ


1. tabita tu apa?
-tabita tu skincare dpd indonesia.

2. macam mana cara pakai?

- facial soap - basahkan muka. tekan facial soap sekali kat tangan. sapu bagi berbuih. then pakai kat semua muka sampai leher semua. tutup mata. kenakan area mata. jgn la sampai masuk mata pulak.

time muka kering tak kering. kira lembab la...pakai smooth lotion.

- smooth lotion - amik facial cotton. tekan 3-5 titis. then sapu kat muka until leher semua.

- day/night cream -  titik keliling muka. basahkan tangan sikit n ratakan (pusing2).

aku baru tau kaedah pemakaian ni bila kawan/distributor ku share tips yang di beritahu oleh ibu desi sendiri (owner tabita).

if solat, kan cuci muka semua. lepas solat, boleh nak apply balik cleanser ke cream. Tp toner make sure tak lebih 2 kali sehari.

3. kenapa cleanser ni macam takleh keluar. baru je beli/ or pakai kejap.
sebab cuaca sejuk so dia macam beku sikit. cara nak selesaikan, letak air panas kat dalam gayung. rendam botol after few minutes akan ok macam biasa. aku kadang-kadang siap bukak botol tu. sebab nak tengok dalam tu. sebab if ada lagi takkan nak beli baru kan. guna sampai abis.

4. berapa kandungan dia? g, ml, bla bla bla
cleanser n toner - 100ml. creams regular - 25g. creams exclusive - 40g.

5. apa kandungan tabita ni
refer HERE.

6. hasil kajian kata tabita ni tak bagus sebab ada hydroquinon (eh mcm mana eja? aku malas nak google) n mercury? apa pendapat anda?
- ye ke? sendiri pun tak tau. yang aku boleh jawab. aku berpuas hati pakai. begitu juga ngan fam aku n most of the customers yang beli. apa-apa pun terpulang kat diri sendiri. nak pakai beli. rasa takut better jangan pakai. beli ngan penjual yang kau percaya n yakin. so u decide. :)

7. saya nak beli banyak. berset-set. dapat diskaun tak?
-tak. sebab aku dah bagi harga yang quite murah. but if nak beli more than 5 akan bagi special price. if berminat nak jadi agent pun boleh. akan ku kenalkan dengan distrobutor aku.

8. bila nak post? kata dapat minggu ni?
- courier ni masa tak menentu. usually aku akan post ikut schedule yang aku dah bagi. unless tiba-tiba poslaju tak datang pick up kat rumah. pffft. ada jugak kadang2 dah post tapi sebab festive season, so poslaju amik masa lebih daripada 2 hari untuk hantar barang. again aku takleh buat apa tu masalah postage, so kena selalu track ur parcel.

9. dah pakai seminggu. tak peeling pun.
- samada memang muka korang takda kulit mati or kulit lama. maybe cara pemakaian salah. maybe. tak sure. lain orang lain kulit n reactionnya.

10. kenapa leher or muka gatal. memang macam ni ke? tak tahan. i garu sampai luka.
- ye. untuk 1st 3 weeks memang akan peeling, merah, gatal n pedih. aku pun lalui benda yang sama. aku kena  2 1/2 week. tapi lepas tu memang ok takda apa. tapi maybe sebab kulit aku takda masalah ke apa. if muka jenis banyak masalah. mmg peeling tu lama sikit la. kalau boleh jangan garu if gatal. macam aku if tak tahan. akan basahkan area leher tu sbb sejuk. kurang rasa gatal tu. so bertabahlah.

11. kenapa kulit macam tak sekata peeling. nampak macam panau.
- yang ni amik masa sikit. aku pun mengalami masalah yang sama mula2 tu. memang annoying. tapi lepas tu nanti tanpa disedari, kulit akan sekata. :)

12. tabita ni kena pakai beterusan ke? kalau muka dah ok, boleh stop tak?
- yang ni bergantung ngan orang kot. sebab aku pernah stop sebulan lebih. bukan stop tapi sebab busy n pemalas pakai. takda pulak masalah ke apa. sama je rasanya. ada jugak customer yang stop almost setahun pun takda masalah. tapi of coz muka lebih elok kalau berjaga la. tapi ada customer kata dia stop muka dia kusam n start naik jerawat sikit2. so tak boleh nak bagi jawapan tepat untuk soalan ni. lain orang lain kulit dia.

13. boleh tak nak campur ngan produk lain?
- tak sure. sebab aku memang pakai whole set. plus nak hasil yang terbaik. better pakai whole set kan. aku pernah jugak campur n ada jugak customer buat macam tu. muka ada effect. so lebih baik jangan campur.

14. masa pakai tabita ni memang tak boleh pakai make up ke? macam mana? i bekerja n selalu jumpa client, customer n all.
- sebaik2nya untuk 3 minggu tu jangan make up. sebab time tu muka pun tengah proses pemulihan kan. but macam aku if ada event penting kena pergi. aku still pakai make up. tapi aku skip foundation n compact powder. aku still pakai eyeliner, blusher n lipstick. plus bila pakai foundation n powder rasa macam tak boleh blend pulak. capuk2 je. tapi noy pakai untuk pergi kerja. full make up ok pulak. so depends ngan cara make up jugak. tapi still noy tak pakai everyday full make up. just 2-3 kali je seminggu.

15. saya nak pergi pulau/pantai. boleh tak berjemur kat panas n all?
- berjemur ni walau apa condition pun ikutkan tak boleh. kena pakai sun block. sebab kita tau kesan UV kat kulit if terdedah terlalu lama. But pakai tabita aku rasa takda problem. some risau jadi merah or pedih. last year time aku baru pakai x sampai 2 bulan. aku pergi bali. takda masalah. n baru2 ni siap sun bathing kat pulau. pun takda masalah. takda rasa perit ke, merah ke apa. so aku rasa ok.

16. saya dah pakai sebulan lebih. kenapa naik jerawat n tak ok pun muka. harus stop ke?
- ada jugak dapat few emails macam ni. nasihat aku kepada mereka. teruskan. maybe proses dia lambat n lain daripada orang lain. sebab kalau stop pun tak selesaikan masalahkan. so aku suruh teruskan pakai sampai habis satu set tu. so far dorang ikut. n yes after than tak lama baru muka dorang ok. so cuba la. tapi apa2 pun terpulang kat masing2. if rasa nak stop, so stop.


semua soalan di atas mostly dpd customers.
yang aku kumpul2 kan. n jawapan semua ikhlas dpd aku.
dpd segi apa aku rasa, aku alami n pengalaman aku.
bukan aku jawab sebab nak sedapkan hati ke apa.
sebab aku jual so puji melambung ke apa.
tak yea. sebab aku pun guna jugak. bukan jual sesaje je.
so ni pendapat aku la.
tapi banyak kali aku tekankan. tak semua orang sama yea.
maybe lain orang. lain dia punya experience.
so apa-apa pun nanti bergantung dengan keputusan masing-masing yea.

ni je dulu at the moment.
from time to time akan tambah lagi.

1 comment:

jane said...

tq for the info.. i baru guna product ni seminggu lbh nk masuk 2minggu. so far alhamdulillah la rase tegang n licin bertmbh. b4 this mmg xde masalah jerawat atau apa pun. cuma pakai ni nk rase lbh tegang n bagusnya dia akn buang sel kulit mati di peringkat permulaan. sape yg xthn pedih tu susahlah.. merah2 tu pun kesan dia gak utk mula2 je kan. hopefully after3weeks dh ok la mcm biasa :)